Εργαστήριο Βιοτεχνολογίας Φυτών και Περιβάλλοντος, Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας
Στο Εργαστήριο Βιοτεχνολογίας Φυτών και Περιβάλλοντος (ΕΒΦΠ) μελετούμε τις αλληλεπιδράσεις φυτών και μικροοργανισμών με το περιβάλλον με τελικό στόχο την ανάπτυξη λύσεων για αυξημένη πρωτογενή παραγωγή με χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, μετριασμό της κλιματικής αλλαγής και προστασίας του περιβάλλοντος.
Website Εργαστηρίου: https://plantenvlab.bio.uth.gr/
ACTIONr – Research Reaction Network for Reducing Reactive Nitrogen Losses from Agricultural Ecosystems (Website: https://www.actionr.eu/ )
To έργο ACTIONr εστιάζει στην ανάπτυξη λύσεων που προάγουν την αποτελεσματική αξιοποίηση αζώτου στην σύγχρονη γεωργία με τελικό αποτέλεσμα τον περιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Μέρος αυτού του στόχου είναι η αξιοποίηση της ικανότητας των φυτών να παράγουν μέσω τους ριζικού τους συστήματος ενώσεις που παρεμποδίζουν την δράση των νιτροποιητικών μικροοργανισμών και έτσι επιβραδύνουν την νιτροποίηση (ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΠΑΡΕΜΠΟΔΙΣΤΕΣ ΝΙΤΡΟΠΟΙΗΣΗΣ).
RATION – Risk assessment innovation for low-risk pesticides (https://www.ration-lrp.eu/)
To ΕΒΦΠ συντονίζει το ερευνητικό έργο RATION που έχει ως κύριο στόχο την ανάπτυξη ενός νέου παραδείγματος αξιολόγησης της επικινδυνότητας για τα νέας γενεάς χαμηλού κινδύνου βιολογικά φυτοπροστατευτικά προϊόντα όπως είναι τα μικροβιακά, τα βοτανικής προέλευσης, οι φερομόνες και τα ds-RNA. Η εφαρμογή του νέου αυτού πλαισίου σε συνδυασμό με τα εργαλεία που θα αναπτυχθούν για την υποστήριξη του παραπάνω πλαισίου θα αποτελέσουν εφαλτήριο για την εισαγωγή νέων, καινοτόμων βιολογικής προέλευσης φυτοπροστατευτικών προϊόντων που χαρακτηρίζονται ως ασφαλή για το περιβάλλον και την υγεία.
ΒΙΟΚΛΙΝΕΣ – Εφαρμογή on-farm πιλοτικών βιολογικών συστημάτων πλήρους κλίμακας για τον περιορισμό της σημειακής ρύπανσης των υδάτινων πόρων της Ελλάδας με γεωργικά φάρμακα (website: https://bioklines.gr/ )
Το ΕΒΦΠ σε συνεργασία με την ομάδα παραγωγών ΘΕΣΤΟ και άλλους φορείς έχει κατασκευάσει τις πρώτες βιοκλίνες στην Ελλάδα. Οι βιοκλίνες είναι απλά συστήματα που εγκαθίστανται σε χώρους όπου πραγματοποιούνται οι εργασίες ψεκασμού και δέχονται τα υγρά κατάλοιπα που προκύπτουν από τις παραπάνω εργασίες. Στην πράξη αποτελούν όρυγμα βάθους 1 μ. και επιφάνειας που κυμαίνεται από 20 – 40 m2, τα οποία γεμίζονται με ένα μίγμα από άχυρο, έδαφος και κομπόστ που υποστηρίζει την ανάπτυξη των μικροοργανισμών που αποδομούν ταχύτατα τα γεωργικά φάρμακα. Το έργο αυτό (Μ16ΣΥΝ2-00397) χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Υπόμετρο 16.1 – 16.5 “Συνεργασία Για Περιβαλλοντικά Έργα, Περιβαλλοντικές Πρακτικές Και Δράσεις Για Την Κλιματική Αλλαγή